تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار

هدف از اجرای فرآیند تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار از قبیل مخزن هوا و غیره حصول اطمینان از مقاومت جداره مخزن، حصول اطمینان از صحت عملکرد سوپاپ اطمینان و پرشرسوییچ و مانومتر مخزن می باشد .در اجرای فرآیند تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار بایستی مراحل زیر آن انجام شود :

تست و بازرسی فنی مخزن تحت فشار از الزامات ایمنی می باشد
بازرسی مخزن هوا یا بازرسی مخزن تحت فشار

مراحل تست و بازرسی فنی مخزن تحت فشار:

آماده سازی مخزن :

در مبحث تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار جهت آماده سازی مخزن کلیه ورودی ها و خروجی ها مخزن به جزء یک ورودی جهت متصل نمودن پمپ آب و مانومتر(فشار سنج) کور و بسته می شوند . پمپ آب بایستی توانایی بالابردن فشار حداقل به میزان ۱۰ الی ۱۵ بار را داشته باشد. البته میزان فشار مورد نیاز بایستی ۱٫۵ برابر فشار محاز بالا برود و لازم به ذکر می باشد که از سالم بودن مانومتر مطمئن باشید .

ضخامت سنجی :

در تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار در این مرحله با استفاده از دستگاه ضخامت سنج (التراسونیک) اقدام به اندازه گیری میزان ضخامت در عدسی فوقانی(قسمت بالای مخزن) ، بدنه و عدسی تحتانی (قسمت زیرین مخزن) می نماییم .

در ادامه نتایج بدست آمده را در چک لیست مربوطه ثیت نموده و نهایتا شعاع مخزن را توسط متر اندازه گیری می نماییم که عمدتا در پلاک شناسایی مخزن دکر شده است و در عمده موارد معادل ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر می باشد .

کاربرد ضخامت سنجی و اندازه گیری شعاع مخزن در معقوله تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار بدین نحو می باشد که

اولا “با استفاده از این نتایج و جایگذاری در فرمول ذیل به میزان فشار مجاز مخزن پی می بریم

ثانیا” در گزارشی که به کارفرما ارائه می شود فشار مجازی که مخزن می تواند آن را تحمل نماید ذکر می شود .

فشار مجاز = Ts * Tmin/5*r Ts :

مقاومت کششی فلز که برای فولاد معادل ۵۵۰۰۰ می باشد .

Tmin : حداقل ضخامت مخزن ( در فرآیند ضخامت سنجی عدسی فوقانی ،تحتانی و بدنه هر کدام که عدد پایین تری بود در فرمول جایگذاری می نماییم)

۵ : فاکتور ایمنی (همیشه ثابت می باشد) عدد ۵

r : شعاع مخزن (همگی برحسب اینچ می باشند)

تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار هوا شامل ضخامت سنجی و تست هیدرواستاتیک می باشد
تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار

تست هیدرواستاتیک :

در این مرحله با استفاده از پمپ آب، فشار مخزن را در دو حالت بالا می بریم .

جهت انجام تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار یکبار در حضور سوپاپ اطمینان و یکبار هم بدون حضور سوپاپ اطمینان فشار مخزن را بالا می بریم .

لازم بذکر می باشد در انجام تست هیدرواستاتیک بصورت مرحله ای فشار را بالا می بریم . 

در صورتی که در فرآیند تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار متوجه شدیم مخزن توانایی تحمل فشار بالاتر را ندارد از ادامه تست هیدرواستاتیک منصرف می شویم . در صورتیکه مخزن توانایی تحمل فشار را داشته ؛ فشار را تا ۱٫۵ برابر فشار کاری مجاز بالا برده و بمدت ۳۰ دقیقه اجازه می دهیم که مخزن تحت فشار قرار بگیرد در پایان تمامی قسمت های مخزن تحت فشار را بررسی نموده و در صورت عدم وجود نشتی، دفرمگی و موارد مشابه ، فشار را پایین آورده می شود .

پس از نصب سوپاپ اطمینان ، مجددا فشار را بالا برده در این مرحله سوپاپ اطمینان فعال شده و اجازه بالا رفتن فشار را نمی دهد که این حالت نشان از سالم بودن سوپاپ اطمینان مخزن تحت فشار می باشد .

لازم یذکر می باشد در تست و بازرسی فنی مخازن تحت فشار استفاده از باد یا همان هوا جهت انجام تست غیر مجاز و کاملا خطرناک می باشد . همچنین در پایان اشاره می گردد مطابق آیین نامه بازرسی مخازن فاقد پلاک و استاندارد ، غیر مجاز بوده و صدور گواهینامه جهت اینگونه تجهیزات دست ساز و غیر مجاز خلاف مقررات می باشد .

مدت زمان اعتبار گواهینامه مخزن هوا چه مدت می باشد ؟

یکسال شمسی

آیا جهت انجام تست ضخامت سنجی مخازن تحت فشار هوا بایستی خط تولید متوقف گردد ؟

خیر ، انجام ضخامت سنجی مخازن هوا هیچگونه وقفه ای در عملکرد تولید و عملکرد مخازن هوا نخواهد داشت .

آیا جهت بالابردن فشار داخلی مخزن هوا می توان از فشار باد استفاده گردد ؟

خیر، بایستی حتما از فشار آب استفاده گردد( به مبحث انبساط گازها مراجعه گردد)